projahodnici.webnode.cz


Kdo vlastní Jahodnici aneb proč je stav takový jaký je...(diskuse na webu MČ Praha 14)

14.12.2009 13:49

Velmi zajímavá diskuse, která mi osvětlila proč je na sídlišti Jahodnice takový stav, jaký tu je. Odkaz přímo do fóra je zde. Dotaz do diskuse od našich aktivních spoluobčanů, kterým není stav Jahodnice lhostejný, je z dubna 2008. Možná by stálo za to zjistit atuální stav.

Název příspěvku Autor Datum
  Jahodnice [Odpovědět] Michaela Row 1.04.2008 22:39
Vazeny pane starosto,
zajimalo by me kdo rozhodl, ze cast sidliste Jahodnice, ulice Travna a manz. Dostalovych nepatri pod spravu MU Prahy 14, ale ze se o tuto cast ma starat jakasi pochybna realitka?? Mam toho uz tak akorat plne zuby a nejsem sama. Z teto casti se stava "slum". Je tady jednim slovem bordel. Zadne odpadkove kose, po psech nikdo neuklizi, protoze pry nemaji do ceho to sbirat, lavicky jsou "opravene" zelenou barvou aby se nereklo, stejne nevyhovujici jak byly, detske hriste v dezolatnim stavu {jen otazkou casu kdy se nejake dite zrani a to se nedoplatite na zalobach!!!!!}. 2x za rok tady posekaji travu a tim si mysli, ze nas umlci. Plevel prorusta chodniky a nikdo se o tuto cast Prahy 14 nestara!!!!!
Proc si nad touto casti myjete ruce???? Uz jsem Vam psala na podzim a nic se nestalo. Proc by Vas mel nekdo volit, kdyz pro nas nic nedelate??? Zodpovednost prece nejde jen tak prehodit.
Cele okoli se meni pod Vasi peci, nove fasady, nove chodniky, nove zastavby....... u nas NIC.
Zadam Vas, abyste celou vec prosetril a sam si udelal obrazek.
Verim, ze se tato situace da resit a nemusime Vam posilat petici.

Dekuji
Michaela Row
  Re: Jahodnice [Odpovědět] Simona 3.04.2008 14:42
Naprosto souhlasím s paní Michaelou.Jahodnice je sídliště které Praha 14 odkopla a kašle na ní.Dětské hřiště nikde .Nemůžu počítat to pískoviště a 2 prolejzačky.Praha 14 se rozrůstá dětí sem příbívá ,ale úředníci Prahy 14 nejsou schopni udělat pro ty nejmenší ani vítání občánků.Proč nedělá Praha 14 vítání občánků.????Pokud je mě známo tak Praha 9 vítání občánků dělá.
  Re: Re: Jahodnice [Odpovědět] Michaela Row 3.04.2008 21:30
Mila Simono,
dekuji za podporu, jsem rada, ze nekdo z Jahodnice se take zajima o co zde jde. Planujeme vetsi akci jelikoz pan starosta umyslne ignoruje cokoliv co se Jahodnice tyka. Jak pisete, take mate male deti, mozna bychom se mohly sejit a zkusit vymyslet jak se Praze 14 dostat do podvedomi. Napiste mi na muj mail, jestli mate zajem.

A Vam pane starosto dekuji za opetovne arogantni ignorantstvi.
  Re: Re: Re: Jahodnice [Odpovědět] Jiří Feřtek 3.04.2008 22:47
Jednou z možností je založit občanské sdružení - stačí minimálně 3 občané.
Občanská sdružení se mohou zúčastňovat správních řízení v souladu s příslušnými zákony – nejvíce a nejčastěji se to týká stavebního zákona, zákona o ochraně přírody a krajiny, o posuzování vlivů na životní prostředí.

Obdobným způsobem vzniklo například občanské sdružení Za budoucnost Hostavic, které aktivně působí v otázce kácení dřevin v zámeckém parku v Hostavicích a jeho využití v souladu s potřebami okolo bydlících občanů.

Pokud budete potřebovat poradit, zašlu vám další informace a dám vám příslušné kontakty.

S pozdravem

Jiří Feřtek

 
  Re: Jahodnice [Odpovědět]   Ing. Martina Mezenská 4.04.2008 10:37
Vážení obyvatelé Jahodnice,
k příspěvku a dotazu paní Michaely Row se nejdříve pokusím objasnit poněkud nepřehlednou situaci z hlediska vlastnických vztahů k pozemkům a komunikacím v předmětné lokalitě. Sídliště bylo vystavěno podnikem Kovošrot Praha, s. p., který byl vlastníkem nejen pozemků, ale jako investor i staveb (komunikace, bytové domy, občanská vybavenost). V období likvidace tohoto státního podniku je s majetkem nakládáno na základě zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Pozemky, na kterých se nacházejí mimo jiné i ulice Bajgarova, Kostlivého, manž. Dostálových, Slavatova, Stružná, Tovarova a Travná, získala firma ZKL – VRL a. s. od Kovošrotu ve veřejné dražbě.

Ve stanovisku likvidátora Kovošrotu ve věci vlastnictví staveb je uvedeno, že jsou místní komunikace podle § 9, odst. 1, zákona č. 13/1997 Sb., v platném znění, vlastnictvím obce (hl. m. Praha). Ze zákona o hl. m. Praze a Statutu hl. m. Prahy vyplývá, že komunikace obec hl. m. Praha tedy spravuje, pokud nebyly svěřeny městské části předávacím protokolem. Takový předávací protokol MČ Praha 14 nemá a komunikace tedy nejsou v soupisu staveb ve svěřené správě nemovitostí městské části Praha 14. (MČ Praha 14 nemůže vkládat jakékoliv finanční prostředky do majetku, který není prokazatelně ve svěřené správě nemovitostí městské části, neboť by docházelo k bezdůvodnému obohacení vlastníka nemovitosti na úkor městské části.) Z korespondence s věcně příslušným odborem Magistrátu hl. m. Prahy je však zřejmé, že rovněž nevlastní žádný doklad o tom, že by mu byly stavby Kovošrotem předány.

MČ Praha 14 vynaložila nemalé úsilí o napravení chyb, ke kterým došlo v důsledku neřešení majetkoprávních vztahů v období výstavby sídliště. Proběhlo mnoho jednání se zástupci všech zúčastněných stran. Výsledkem bylo prozatím alespoň majetkoprávní vypořádání pozemku pod budovou MŠ Kostlivého, který MČ Praha 14 odkoupila na základě výjimky ministerstva financí v přímém prodeji od Kovošrotu. V současné době bylo požádáno hl. m. Praha prostřednictvím magistrátu o poskytnutí pomoci při řešení situace týkající se komunikací.

Ing. Martina Mezenská, vedoucí odboru správy majetku a investic
  Re: Jahodnice [Odpovědět]   Ing. V. Vyčichlo, vedoucí OŽP 4.04.2008 11:10
Dobrý den, městská část Praha 14 ve vymezené oblasti sídliště Jahodnice nevlastní žádný pozemek k výstavbě dětského hřiště. Ostatním vlastníkům nelze nařizovat vybudování takovéto investice. Z tohoto důvodu chce MČ Praha 14 vybudovat v roce 2008 bezúdržbový lanový systém pro věkovou kategorii cca 5-12 let v okrajové části sídliště Jahodnice, konkrétně na pozemku u podchodu pod tratí Českých drah směrem na MHD Českobrodská.
  Re: Re: Jahodnice [Odpovědět] Michaela Row 4.04.2008 11:40
Vazena pani Mezenska,

dekuji za vycerpavajici odpoved v kterou jsem jiz ani nedoufala. Vim, ze je to velmi slozite. Jsem rada, ze se alespon o necem jednalo. Chtela bych se zeptat jestli bychom my obcene Jahodnice Vam nemohli na pristim jednani nejak pomoci. Je nas zde vice kdo se problem zajima a radi se pridame do boje za lepsi sidliste.

Dekuji
  Re: Re: Re: Re: Jahodnice [Odpovědět] Michaela Row 4.04.2008 11:42
Vazeny pane Fertek,

dekuji za odpoved a prosim Vas o zaslani rad a informaci ohledne obcanskeho sdruzeni. Jako jednotlivci nic nezmuzeme, ale timto smerem bychom mohli.
Prosim o zaslani informaci na muj mail : michaela.row@seznam.cz

Dekuji
  Re: Re: Jahodnice [Odpovědět] Michaela Row 4.04.2008 11:46
Vazeny pane Vycichlo,

i Vam dekuji za informaci a tesim se na nove hriste, protoze to co tady je se hristem nazvat neda. Myslim, ze kdyby sem nahodou prijeli kontrolori norem EU asi by se divili. Je to jedno z nejnebezpecnejsich mist jaka jsem kdy videla. Kdy asi by nove hriste melo byt vybudovano???

dekuji

—————

Zpět