projahodnici.webnode.cz


Sídliště Jahodnice (Fejeton?)

12.12.2009 17:12

Tak se mi zdá, že sídliště Jahodnice je pojato jako jakýsi vystrkov, kde to místní prostě nějak přežijí. Rád bych se mýlil. Asi by to chtělo se kouknout do historie jak tohle sídliště vzniklo. A poučit se z ní.:)

Ale teď zpátky do současnosti a k věci: Za dobu tří posledních let, kterou jsem tu zažil osobně, se tady na sídlišti a na Jahodnici jako takové mnoho nezměnilo. Řekl bych že se tady nic pro místní obyvatele neudělalo. To je můj názor.(něco přeci v poslední době, minimálně se rekonstruoval park (i když park vedle hlavní silnice, no nevím, jak velká část Jahodnických se tam chodí rekreovat, když tam pomalu není slyšet vlastního slova..) některé části, včetně rekonstrukce komunikací).

Přesně souhlasím s tím, že tu není žádné místo pro volný čas dětí, ani pořádné hřiště. No po pravdě řečenu tu není ani místo pro volný čas dospělých, nebo dospělých s dětmi. Pravda, jen když nepočítám jedinou věc, která tu vznikla, a to je provazová prolézačka. Ta se zaslouženě stala vrcholem investic do občanské vybavenosti a společenského dění na Jahodnici za posledních počítám deset let a nyní může hrdě sloužit k setkávání místních i přespolních pod širým nebem.

Docela by mne zajímalo, kdo navrhoval její umístění a proč byla umístěna tam, kde je. Že by snaha o založení v jediné rádoby zelené oblasti tohoto sídliště? To snad bylo navrženo od zeleného stolu. Každý místní, kdo tu a tam zažije nějakou tu změnu počasí Vám může potvrdit, že při jistých změnách atmosferického tlaku se oblast mezi "tunelem ke světlu (MHD do centra) )" a "zeleným vrškem" mění v zapáchající údolíčko, kudy znalci místních poměrů kteří jdou ze zastávky nebo na zastávku raději rychle proběhnou ve směru zamýšleného cíle své cesty..

No, vznik prolézačky má ještě jednu výhodu. Vysypáním kameniva kolem prolézačky se alespoň zamezilo růstu bujné vegetace a vzniku džungle, která se musí prosekávat  pravidelně každý rok, pardon, dokonce dvakrát do roka.

Proslulým se jistě stává i Jahodnický bazének, který se vytvoří na chodníku před viaduktem v údolíčku při dlouhotrvajících deštích nebo oblevě, a který prověřuje vhodnost pracovní obuvi procházejících. Úpravy, provedené při založení provazové prolézačky (ještě jednou díky za ní), nicméně zviditelnily i nově vznikající Jahodnické jezírko, které vzniká hned mezi chodníkem a prolézačkou. Takže pokud vyjdou předpovědi, dočkali bychom se tu v zimě dokonce i ledové plochy. Paráda.

V krásném pojednání o historii Jahodnice od místního pamětníka jsem četl, že hlavním problémem místních přistěhovalců, kteří zde Jahodnici zakládali, bylo jílovité podloží, a tvrdá voda, nevhodná k použití na praní. Takže tady to máme.:).

—————

Zpět